en de
 
Regisztráció és belépés


Érdekes

Hővisszanyerő szellőzés érdekes cikk

Felhívom a figyelmet a Bautrend magazinban megjelent érdekes és színvonalas írásra, melynek szerzője Schopf Márton úr.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Bautrend magazin, 2011.március- Schopf Márton

A cikk az iskolák felújításával kapcsolatban tesz érdekes kijelentéseket.  Mivel az iskolák (tantermek) friss levegő igénye jelentősen meghaladja a lakóépületekben megszokott igényeket, a hővisszanyerő szellőzés elmaradása az épület energetikai korszerűsítéséből komoly szakmai hiba. Tapasztaljuk ezt mi is a Zöldparázs Kft gyakorlatából. Mivel a hővisszanyerő szellőzés még szinte ismeretlen fogalom, az iskola igazgatók- gazdasági vezetők- önkormányzati illetékesek a felújítások előkészítése során csak az alábbi igényekkel élnek:

  • hőszigetelés és ablakcsere
  • az elavult gázkazán mellé biomassza (jellemzően pellet kazán) beállítása
  • napkollektor (ezt is főleg azért, mert a KEOP4.9.0 pályázatban bizonyos mértékű megújuló arányt el kell érni)
  • napelem (az előző pontnál leírtak okán)

A hővisszanyerés elmaradása az iskola felújításoknál többszörösen visszaüt. A friss levegőre ugyanis mindenféleképp szükség van, a tanulók az ablakok nyitásával pótolják azt. Ez viszont jelentős hőveszteséget jelent.

Idézem:" ... hogy a gépészeti felújítás során betervezett, kötelező szellőzést biztosító, hővisszanyerő szellőztetőrendszer önmagában több energiát takarít meg, mint az összes építészeti felújítás egyszerre"

Iskolák, és olyan létesítmények esetén ahol több dolgozó, tanuló huzamosabb ideig jelen van, a hővisszanyerő szellőzés nem csak konfort, hanem energiamegtakarítás szempontjából is kiemelt fontosságú, fontosabb mint a hőszigetelés.

Az okokról olvashat a cikkben!


A Zöldparázs Kft tevékenysége és filozófiája

napkollektor-hoszivattyu-szelllozteto-rendszer

Cégünk az A+ épület, alacsony energiás épület és megújuló energiák témakör minden épületgépészeti vonatkozásával foglalkozik, a pályázatírástól a tervezésen át a kivitelezésig, ami lehet hővisszanyerős szellőztető rendszer, napkollektor vagy akár hőszivattyú. Különösen sok tapasztalatot gyűjtöttünk hőcserélős (hővisszanyerő) szellőztető telepítésben, különösen a Zehnder rendszerét ajánljuk annak kiváló ár-érték aránya miatt . Telepítünk geotermikus hőszivattyúkat, és levegős hőszivattyúkat is. Bizonytalan a műszaki alkalmazhatóság vagy a megtérülést illetően? Keressen minket! Olvasson rólunk részletesen a Cégünkről menüpontban.zehnder-comfobox-apart-tarolovalCélunk olyan napkollektor, hőszivattyú vagy szellőztető rendszer tervezése és szerelése, amely a lehető leghosszabb élettartamú, a lehető legkisebb karbantartás igényű, és a lehető legolcsóbb amellett, hogy magas hozamú és kihasználtságú. Mottónk: megújuló energiák ésszerűen!

 

 

 

 

Árajánlatok kezelése

Amennyiben nagyságrendi árakra kiváncsi, használja az Árak menüpontot. Ha nagyságrendileg az ár Önnek elfogadható, kérjen ajánlatot ajánlatkérő űrlapjaink segítségével (Ajánlatkérés menüpont). Ha teljeskörűen, fűtés-hűtés-szellőzés-víz-gáz-csatorna anyag és munkadíjra szeretne ajánlatot kapni, kizárólag megtervezett épületgépészetre tudunk reagálni. Gépészeti tervezést vállalunk. Kötelezettségmentes költségbecslés egy személyes konzultáció keretén belül, előre egyeztetett időpontban irodánkban lehetséges.

Passzív ház és alacsony energiás épület gépészeti megoldásai

Épületgépészet, ami csak megújuló energiákon alapul

Ha Ön építkezik, akkor szeretné hosszú távra megalapozni az épület alacsony üzemeltetési költségeit, és természetesen a lehető legalacsonyabb áron. Ha Ön ezt a honlapot olvassa, valószínűleg már találkozott a passzívház vagy az A+ épület fogalmával. (Ha mégsem, olvasson itt ezekről: passzív ház és A+ energiaosztályú épület). passziv_haz_szelloztetoValószínűleg ismeri már a hőszivattyú,a napkollektor és a hővisszanyerős szellőztetőgép fogalmakat, sőt az is lehet, hogy már árajánlatokat is kapott ezekre. Borítékolom, hogy meg is döbbent, amikor az árakat meglátta...Tudnia kell, hogy egy modern épületgépészettel működő épület esetén a fűtés-melegvíz készítés (esetenként hűtés) rendszer árak az épület teljes költségének akár 20-25%-át is kitehetik! Amennyiben abból indul ki, hogy az Ön barátja/ismerőse 5-6 évvel ezelőtt a kondenzációs kazánnal, radiátorokkal és padlófűtéssel működő rendszerét ennek az árnak a töredékéből hozta ki, akkor csalódni fog. Az összehasonlításnak azonban kevés értelme van, hiszen az indukciós főzőlapot sem hasonlítja senki a nagymama sparheltjéhez.
Néha olyan megkereséssel is találkozunk, amikor a megrendelő mindent szeretne, mert mindenről csupa jót olvasott: hőszivattyú, napkollektor fűtésre, melegvízre, szellőztetőgép, falfűtés, pellet, napelem... Sok esetben lebeszéljük az érdeklődőt, és inkább azt javasoljk, hogy pénzét jobb ablakra, jobb hőszigetelésre költse. Miért? Mert egy 5-6 kW hőigényű épületbe nincs értelme 7-8 milliós fűtési rendszert szerelni. Nem ésszerű! Ne feledje, cégünk mottója: megújuló energiák ésszerűen.

Hővisszanyerő szellőző rendszert minden új épületbe!

Az építőanyagok fejlődése elhozta azt az időt, amikor az épület határoló szerkezetén át elszökő hőt már nem lehet tovább csökkenteni (szaknyelven ez a transzmissziós hőveszteség). A mai, korszerű építőanyagokkal kiválóan hőszigetelt, és szinte légmentesen zárt épületet hozunk létre. (A falak nem "lélegeznek", bármit jelentsen is ez egyes gyártók marketing kommuniációja szerint). Az energiaigény további csökkentésének egy módja maradt, a szellőzéssel járó (szaknyelven filtrációs) hőveszteség csökkentése. Ez a hővisszanyerő szellőző rendszer beépítésével oldható meg.

Ön úgy érzi, hogy a hőszivattyú és a napkollektor után újabb milliós tételre szeretnék rábeszélni? Nem így van. A hővisszanyerős szellőzés része az épület energetikájának, így nem lehetősége, hanem kötelező felszerelése egy modern, kiváló energetikájú épületnek!

Kattintson az alábbi képre bővebb magyarázatért, és ismerje meg, hogyan alakult az elmúlt 20 évben az épületenergetika, milyen folyamatok vezettek a hővisszanyerő szellőző kötelező alkalmazásához!

szellőztető-rendszer-passzívház-koncepció3

 

Mit jelent a hővisszanyerő szellőzés az Ön számára? Kisebb beruházási és üzemeltetési költségeket a fűtésben, hűtésben, kiváló levegő minőséget, jobb közérzetet, a pára-problémák végleges megoldását!

Felújítóknak

Ha Ön felújít, valószínűleg érdeklik a pályázati lehetőségek. Ebben is tudunk segíteni! Amennyiben mi szereljük az Ön napkollektor, hőszivattyú vagy akár szellőző rendszerét, akkor az állami támogatást is igyekszünk megszerezni mellé, legyen az akár egy lakossági pályázat, vagy egy önkormányzati vagy egy vállalkozói projekt KEOP anyaga. A műszaki probléma az Ön számára is hasonló, mint az építtető esetében. Hova érdemes az anyagiakat csoportosítani, mi adja a legnagyobb megtakarítást: a hőszigetelés, a napkollektor, vagy éppen a hőszivattyú? Ha hőszivattyú, akkor melyik típusa? Levegő-víz,
 vagy éppen a geotermikus? Ha napkollektor, akkor vákuumcsöves vagy a síkkollektor? És a többi...laikus számára összetett kérdések, amikben sokszor a gázkazánhoz szokott épületgépészek sem látnak tisztán. Ne feledje, mi évek óta ezzel a szakterülettel foglalkozunk!

Épületgépészeti tervezés és rendszer szemlélet

Vállaljuk passzívház, vagy ahogy a megrendelők sokszor emlegetik "majdnem passzívház" épületek gépészeti tervezését. További információ itt: épületgépészeti tervezés. A megrendelő kérésére a megtervezett rendszerről árazatlan anyagkiírás is készülhet, amivel a munka a kivitelezők között versenyeztethető. A tervezési díjak meghatározásánál a Kamara javasolt árképzését vesszük figyelembe. A kivitelezésben gyűjtött tapasztalataink nyilvánvalóan beépülnek a tervezésbe, így Önnek valóban jól működő rendszere lesz.

 

 

 

alt

alt