en de
Regisztráció és belépés


Passzívház

Passzívház

Épületgépészet és passzívház látszólag egymással ellentétben állnak. A köznyelvi megfogalmazás szerint a passzívházba nem kell fűtés...ami persze így nem igaz. A hagyományos értelemben vett központi fűtés (radiátorok, kazán kémény, stb) valóban nem szükséges, de a passzívház is igényel valamennyi hőenergiát, még akkor is, ha az csupán éppen meghaladja egy vasaló fűtőteljesítményét. Igen, lehetséges ilyen házat építeni. Ennek ellenére sok passzívház vagy passzív közeli ház rendelkezik hagyományos fűtéssel: kondenzációs gázkazánnal, hőszivattyúval vagy egyébbel. A Zöldparázs Kft ugyan épületgépészettel foglalkozó vállalkozás, mégis üdvözöljük a passzívház filozófiát. Állunk rendelkezésére egészen alacsony, 3-6 kW hőigényű épületének gépészeti tervezésével, kivitelezésével. A Zehnder Comfosystems német hővisszanyerős szellőztető rendszereket telepítjük, amely kötelező eleme nem csak a passzívházaknak, hanem minden jól szigetelet, légtömör épületnek.

A képen: Zehnder Comfobox Apart, passzívház hőközpont

zehnder-passzivhaz-gepeszet

A passzívház épületgépészete

A passzív ház egyáltalán nem igényel hagyományos értelemben vett  fűtést. Ez nem a jövő technikája, nem science-fiction, ez a jelen építészete. Az első passzív ház 17 éve épült, és az Európai Parlament javaslata alapján 2020-től az EU-ban kizárólagos új építésű mód lehet lakóházak esetén. Magyarországon eddig  néhány (tanúsitással rendelkező) passzívház épült föl.

Hogyan lehetséges fűtés nélküli épület? Minden háznak van hővesztesége (a meleg, ami megszökik a falazaton, ablakokon résein keresztül, és akkor amikor a fris levegő érdekében szellőztetünk). Minden háznak van hőnyeresége is. Például besüt a téli nap az ablakon,  működik a világítás, a főzés. A passzív ház olyan ház, aminek hőnyeresége meghaladja a hőveszteségeit. Ilyen házat olyan komoly hőszigeteléssel és ablakokkal-ajtókkal építenek, ami a hőveszteséget a lehető legkisebbre csökkenti. A házba bejutó vagy ott keletkezett hő nem jut ki. (Találós kérdés: a hő megy ki vagy a hideg jön be? Válasz: a hő megy ki, mert a hő csak a melegebb hely irányából a hidegebb irányába képes áramolni). Mi a helyzet a szellőztetéssel? Természetesen lehet egy passzív házban télen is ablakot nyitni, de ekkor búcsút intünk a melegnek is.A passzív házakba olyan szellőztető gép van beszerelve amely gondoskodik a friss levegőről, de olyan módon, hogy a belső –magasabb hőmérsékletű – levegő hőtartalmával a külső friss levegőt felfűti.
Röviden ennyi. Biztosan nagyon drága ilyen házat építeni – gondolhatja most Ön, de az igazság az, hogy nem sokkal drágább mint egy hagyományos épület, gondoljon arra, hogy a teljes fűtési rendszert megspórolhatja.
A gondolatmenetet azzal kezdtem hogy ez a jelen építészete. Magyar gondolkodásmóddal elképesztő hír, de az Európai Parlament megszavazta, hogy 2020-től csak "nullához közeli energiaigényű" házak épülhessenek...
E rövid bevezető után kissé komolyabban:

Mi a passzívház?

Passzívház koncepció

Passzívház az az épület aminek passzívház tanusítványa van, ilyet pedig egyelőre a darmstadti Passive House Institut bocsájt ki. Sok, nagyon tekintélyes hőszigeteléssel bíró épület tulajdonosa mondja, hogy az ő háza passzív ház. Nincs igazuk. A besorolás szerint ők alacsony energiájú házat építettek, ami természetesen dícséretes, de azért az ilyen ház nem passzív ház. A passzív ház fűtési energiaszükséglete nem több mint 15 kWh/m2év. Ez kb. hetede-nyolcada egy kilencvenes években jól megépített épület energiaszükségletének.

A passzív ház koncepciója leegyszerűsítve az alábbi elveken nyugszik:

  • az épület transzmissziós (határoló szerkezeteken keresztüli) hőveszteségét a lehető legkisebbre csökkentik, ennek eszköze az alapos hőszigetelés, a kiváló u értékű ablakok és a hőhídmentes építkezés
  • az épület filtrációs (szellőzéssel járó) hőveszteségét a lehető legkisebbre csökkentik, ennek eszköze a tökéletesen záródó ablak, ajtó, és a hagyományos építészetben létező "lyukak, rések" megszűntetése ahol egyébként a meleg levegő megszökhetne
  • az épületben szükséges levegőcserét hővisszanyerős szellőztetőgéppel biztosítják, amely mindig friss levegőt biztosít a lakóknak, az elhasznált levegőt, párát pedig eltávolítja az épületből
  • a napenergia maximális hasznosítása, elsősorban építészeti eszközökkel, azaz az éület tájolásával, az ablakfelületek helyes megválasztásával; mindennek a célja a téli napsütés maximális befogása és a nyári napsütés (túlmelegedés ) elkerülése.

Az utolsó pont miatt a passzívház alfája és omegája az épület tájolása, a nyílászárók méretének, elhelyezésének, illetve az árnyékolásnak a helyes megválasztása. A passzívház gondolkozásban a napenergia "befogása", a téli hőnyereségek maximalizálása sokkal fontosabb kérdés, mint hogy hány cm hőszigetelés kerüljön a falra.

Hővisszanyerős (hőcserélős) szellőzés passzív házba

A Zöldparázs Kft a passzív házak fő gépészeti elemével, a hőcserélős szellőztető rendszer tervezésével-telepítésével foglalkozik, kiemelten ajánlott gyártónk a Zehnder. Olvasson többet a témáról itt: hővisszanyerős szellőzés passzív ház minősítéssel

A+ energiaosztályú épület

Mi nem passzívház?

Sokan passzív házat emlegetnek egy igen jól hőszigetelt épület láttán, de ez távolról sem igaz. Ha egy autóban sportkormány van, és mély hangon dübörög a motorja, az még nem jelenti azt, hogy valódi sportkocsival van dolgunk. A passzív ház egy négyzetméterének éves energiaszükséglete 15 kWh alatt van. Egy A+ energiaosztályú épület éves energiaszükséglete lehet ennél sokkal magasabb is.  Az  A+ épület tehát NEM biztos, hogy passzív ház! Nem minden A+ épület passzív ház, de minden paszív ház A+ energiaosztályú. A passzív házban nem kell sem kazán, sem falfűtés, amik egy A+ épületbe biztosan szükségesek. A hővisszanyerős szellőztetés mindkét típusú épületbe ajánlott, szinte kötelező. Napelem, napkollektor része lehet az épületnek.

Mivel ma már igen kiváló energetikájú épületek is épülnek, és az építkezők sok esetben a passzív ház közeli értékeket céloznak meg, felmerül a kérdés, hogy az igen alacsony energiaigényekhez milyen mérvű ésszerű gépészeti beruházási összeg tartozhat, azaz jó döntés-e egy 4 kW hőigényű épületbe 5-6 millió forintért gépészetet építeni, ... mi azt gondoljuk, hogy nem.


Kis energiaigényű házakba nem ajánlunk igen magas beruházási igényű fűtést, mert üzemeltetési költségben a megtakarítás olyan kis mértékű, hogy a beruházás többletigénye ésszerűtlen! Magyarul ágyúval lövünk verébre! És hogy akkor mit javasolunk?

Keressen minket, találkozunk, konzultálunk, és megtaláljuk az optimális megoldást!