en de
Regisztráció és belépés


Alapfogalmak

Alapfogalmak

Tartalom:

A+ épület, épületenergetikai számítás

Filtrációs hőveszteség

Transzmissziós hőveszteség

Teljesítmény

Energia

Termikus burok

Légtömör épület

Hővisszanyerős szellőzés

Alacsony energiás épület

3 literes ház és 0 literes ház

Szoláris nyereség

Bypass ág

A+ épület, épületenergetikai számítás

Az épületek éppúgy energetikai osztályba sorolandók, mint egy hűtőszekrény, vagy klímaberendezés. A legjobb épület A+ besorolású, a legrosszabb G. Az épület energetikai jellemzőit egy bonyolult számítással egy számmal jellemzik, és erről igazolást állít ki az arra jogosítvánnyal rendelkező szakember, cég (ezt mi a pályázatának megírásával együtt elvégezzük). Ez a folyamat az épületenergetikai számítás. Az átlagos magyar épület "F" kategóriába tartozik, ez tekinthető 100-nak. Ha a konkrét épület mutatói alacsonyabbak, mint 0,55, akkor az A+ energiaosztályú.

A szabvány "C" épület építését írja elő.

epuletenergetikai-osztalyok

Sokan kérdezik: "Mekkora hőszigetelést kell használnom ahhoz, hogy A+ legyen a ház?"

Erre nem lehet kapásból válaszolni. Az épület energiaosztálya összetett kérdés. Nem csupán az épületfizikai jellemzőktől (falazat, ablakok, hőszigetelés) függ, hanem a melegvíz előállítás módjától, és a fűtési rendszertől is. Ráadásul mindezt az épület felületének és térfogatának arányához (A/V arány) kell viszonyítani. Tehát ha Ön egy gömb alakú épületben lakik (aminek térfogatához igen kis felület tartozik), gyengébb fűtési rendszerrel is elérheti a jobb kategóriát, mint az, akinek épületén hat torony épült.

A Zöldparázs Kft vállalja épületének tanúsítását. Olvasson itt többet az épületenergetikai tanúsításról: épületenergetikai tanúsítás

Teljesítmény

(mértékegységei: W, kW)

Szeretnék felmelegíteni 200 liter vizet 10C°-ról 50C°-ra. Ha ehhez egy 9,2 kW teljesítményű villamos fűtőszálat használok, akkor ez egy óra alatt sikerülni fog. Ha a fűtőszál teljesítménye 2 kW, akkor 4,6 órára lesz szükség. Minél nagyobb a teljesítmény, annál hamarabb tudom a hőmérséklet változást előidézni, azaz felfűteni a házat, vagy éppen lehűteni a házat.

Hőenergia

(mértékegységei: kWh, J, MJ, GJ)

Az energia általános éretelemben a munkavégző képességet jelenti, azt a potenciált, amely valamely fizikai állapot megváltozásához rendelkezésre áll. Pl. 1 m3 gáz elégetésekor kb. 9 kWh energia melegíti a vizet a kazánban. Ez a földgáz munkavégző potenciálja. Ez akkor is így van, ha ez egy 100 kW-os, és ha egy 20 kW-os kazánban történik mindez.

Az épület energiaigényét kWh -ban határozzuk meg. Ez az az energiamennyiség, amit az épületbe kell juttatnunk ahhoz, hogy a szabványos helyiséghőmérsékletek meglegyenek. Semmi köze ahhoz, hogy ebbe a házba 12 kW-os, vagy 25 kW-os fűtőberendezést kell építeni.

Filtrációs hőveszteség

Ez az a hőenergia, ami azért "vész el" az épületből, mert a szándékos szellőztetés mellett az ajtók, ablakok és az épületszerkezet résein keresztül a levegő távozik, cserélődik. A bejutó hideg levegőt pedig újra fel kell fűteni. Légtömör épület esetén ennek a levegőcserének az értéke közel nulla. A passzívház minősítési rendszer előírja az épület légtömörségének ellenőrzését, számszerűsítését, amit ún. blower-door teszttel végeznek.

Transzmissziós hőveszteség

Ez az a hőenergia, ami a házból a falakon, ablakokon, ajtókon keresztül "elszivárog", és a szobák helyett az utcát fűti. Igen jól hőszigetelt (termikus burokkal ellátott) épület esetén ez igen alacsony érték. A passzívház minősítési rendszer előírja a különböző határoló szerkezetek (födém, falazat) maximális hőátbocsátási képeségét, amit hőkamerás vizsgálattal ellenőriznek.

Termikus burok

A passzívház egyik technicus terminusa. A lakóteret egy hőszigetelésbe, hőszigetelő burokba zárja az épületszerkezet, így a transzmissziós hőveszteség minimálisra csökkenthető.

Légtömör épület

A termikus burokkal együtt egy zárt "doboz" jön létre, amely lakótérnek még alkalmatlan. A lakótérbe friss levegőt kell juttatni, illetve az ott képződő CO2-t és párát el kell onnan vezetni. Ez csak gép szellőztetéssel oldható meg. A passzívház minősítési rendszerben a blower-door teszt segítségével ellenőrzik az épület légtömörségét.

Hővisszanyerős szellőzés

Ha a páratechnkailag zárt épületből az elhasznált levegőt ki akarom juttatni, akkor azzal együtt annak hőtartalmát is kidobnám, illetve az elhasznált levegő helyére fújt friss levegő újra fel kellene melegíteni. A hővisszanyerő gépben a belső tér magasabb hőmérsékletű levegője átadja hőtartalmát a kintről szívott friss hideg levegőnek, és csak ezután kerül kidobásra.

Alacsony energiájú épület

A magyar szabvány nem ismeri ezt a fogalmat, de a műszaki szakzsargon gyakorta használja a 15-70 kWh/m2a (a=annual, azaz éves) energiaigényű házak megjelölésére. Az épületenergetikai besorolás szerint a B, A, A+ épületek tartoznak ebbe a kategóriába.

3 literes ház és 0 literes ház

Német tükörfordítás a 90-es évek végéből. A "literes" kifejezés a fűtőolaj igényre utal. A magyar műszaki gyakorlatban szerencsésebb lenne a 3 m3-es, vagy a 0 m3-es ház kifejezés, hiszen a magyar átlag épület nem fűtőolajjal, hanem földgázzal fűtött. Egyébként energetikailag hasonló mennyiségekről van szó.

Szoláris nyereség

A passzívház építészet egyik fő technicus terminusa, de használatos fogalom a hagyományos építészeti módok esetén, csak jelentősége jóval kisebb. A passzívház viszont a szoláris nyereségre "épít", azaz komolyan számol a téli beérkező napsugárzással. Szokás passzív napenergia hasznosításként is emlegetni. Lényege, hogy az épület tájolásával, a nyílászárók méretének megválasztásával télen a lehető legnagyobb arányú napsugárzást igyekszünk az épületbe engedni.

Hővisszanyerő szellőztető gép bypass ága

A szellőztető rendszer nyári üzemállapotában a hűvös esti, éjszakai levegővel az épület átöblíthető.  Ez a funkció az aktív hűtést nem helyettesíti! Ilyenkor a friss külső levegő nem haladhat át a hőcserélőn, hiszen ekkor az épületből elszívott meleg levegő felmelegítené. A gyártók ezért ún. bypass (magyarul megkerülő) ágat építenek a gépekbe, amely kikerüli a hővisszanyerő hőcserélőt.