en de
Regisztráció és belépés


Hővisszanyerő szellőztető rendszer

Hővisszanyerő szellőztető rendszer

A mesterséges szellőztető rendszer Európa legtöbb országában kötelezően előírt eleme az épületnek. Magyarországon egyelőre nincs ilyen előírás. Cikkünkben szeretnénk bemutatni a szellőztető rendszer előnyeit, fő tulajdonságait, elsősorban az általunk javasolt Zehnder Comfosystems kínálatán keresztül. (A gyártó honlapja: www.comfosystems.hu)

Szellőztető rendszer részei

Egy ilyen rendszer legalább két alrendszerből épül fel:

 • hőcserélős (hővisszanyerő) szellőztető gép
 • légcsatorna hálózat

Sok esetben a rendszerekhez geotermikus előfűtő-hűtőt (talajhőcserélőt) is építenek, ez azonban nem feltétlen szükséges (de mindenképp hasznos). 

Miért szükséges a hővisszanyerő szellőztető?

A jól szigetelt, és szinte tökéletesen záródó épületek természetes szellőzése minimális. A természetes szellőzés hiánya azt eredményezi, hogy a levegő nagyon gyorsan elhasználódik a szobákban, illetve a páratartalom kellemetlenül magassá válik. 

Kézenfekvő a megoldás: nyissunk ablakot! Igen, de az ablaknyitással együtt az alábbi tényeket is el kellene fogadnunk:

 • a téli időszakban a téli hideg levegőt beengedjük, a szobák lehűlnek
 • a nyári időszakban a meleg levegőt beengedjük, a szobák kellemetlenül felmelegszenek
 • az ablaknyitással együtt a sokszor zavaró utcai zaj is jár
 • a nyitott ablakon a por, a pollen, a rovarok is a szobába jutnak

Mi lehet a megoldás? A kontrollált szellőztetés, hővisszanyeréssel, azaz hővisszanyerő szellőztető rendszer beépítése! Ez a megoldás ugyanis biztosítja az alábbi előnyöket:

 • mindig egészséges, friss levegő, por és pollenek nélkül
 • a párát és az elhasznált levegőt elvezeti
 • a házban keletkezett hőenergiát visszanyeri (hővisszanyerés)
 • az épület hőveszteségét csökkenti, ezáltal kisebb teljesítményű fűtést és hűtést kell beépíteni
 • nem szükséges ablakot nyitni (nagy előny pl. zajos környezetben)
 • egyes géptípusoknál a páratartalom is szabályozható

Hővisszanyerős szellőztető rendszer működésehővisszanyerős szellőztetés 3

Miből áll egy ilyen rendszer?

 • a hővisszanyerő szellőztető gép
 • légcsatorna hálózat a befújási és elszívási pontokkal
 • előmelegítő (illetve előhűtő) rendszer

Tételezzük fel az alábbi üzemállapotot: a szobákban 21C° van, a fürdőszobában 23C° páradús levegő, éppen valaki zuhanyozott. A külső hőmérséklet 1 C°. A szellőztetőgépbe épített ventilátor a fürdőszobából (és a konyhából, és még más pontokról) elszívja a levegőt, ezzel párhuzamosan kintről beszívja a friss 1C° levegőt. A két légáram a gép belsejében egy ún. kereszt/ ellenáramú hőcserélőben elhalad egymás mellett. Ezáltal a kintről beszívott friss levegő felmelegszik, a fürdőből, WC-ből, konyhából elszívott elhasznált levegő pedig lehűl, és kidobásra kerül. A rendszer, a felmelegített friss levegőt fújja a nappaliba és a szobákba. Ilyen egyszerű.

A szellőztető rendszer működése videón

Zehnder Comfosystems hővisszanyerő szellőztető rendszer

A Zehnder Comfosystems-ről szóló cikkben másik videót is megnézhet!

Nézze meg a videót, olvassa el a hővisszanyerésről szóló másik cikket: Zehnder szellőzés

Fagyvédelem, előfűtés

Amikor a külső levegő -5C° alá csökken, fennáll a veszélye a hőcserélő elfagyásának. Az egyes gyártók különböző módon védekeznek a fagy ellen. Jellemző, hogy a gép beszívott levegő mennyiségét csökkentik, extrém alacsony hőmérséklet esetén a szellőzést leállítják. A téli időszak egy kis részében tehát vagy egyáltalán nincs szellőzés az épületben, vagy csökkentett mértékű. Mindig javasoljuk, az egyéb fagyvédelem kialakítását a maradéktalan szellőzés érdekében. Két lehetőség van:

1. Elektromos fűtéssel ellátott gép

Fagyveszély esetén a gép elektromos árammal fűt a beszívott friss levegőre. A szellőzési intenzitás nem változik. Egyrészről ez a módszer veszteség, hiszen az elektromos fűtést működtetni kell, másrészről nyereség, hiszen nem kell lemondani a teljes értékű szellőzésről a nagyon hideg téli napokon sem.

2. Geotermikus előfűtés (talajhőcserélő)

A talajban légcsatornákat helyezünk el. A téli időszakban a talajhő melegíti fel a friss levegőt, így a gépbe jutó levegő hőmérséklete fagypont feletti, a  szellőzési intenzitás nem változik. Termék: Zehnder Comfofond-CF. Német betűszó alapján ez a LEWT rendszer.

Hasonló elven működik a talaj-folyadék hőcserélő is, ilyenkor a talajban műanyag csöveket fektetünk, amiben fagyálló folyadékot keringtetünk. Német betűszó alapján SEWT rendszer.A talajban felmelegedett folyadék egy a gép elé épített hőcserélőn keresztül melegíti fel a közvetlenül (pl. oldalfalon keresztül) beszívott friss levegőt. Termék: Zehnder Comfofond-L.

Előhűtés

A geotermikus előfűtés (illetve nyáron előhűtés) biztosítja a nyári hűtő funkciót is. Ebben az üzemállapotban az épületet előhűtött levegővel lehet átöblíteni, ha a külső levegő hőmérséklete alacsonyab mint a benti. Ezt egy automatika szabályozza, és a bypass-ágon keresztül, a hőcserélőt megkerülve juttatja a hűvös levegőt az épületbe.

Kienelt ajánljuk a német Zehnder szellőztető rendszerét

Zehnder ComfoAir 350 hővisszanyerő szellőztető gép

zehnder-comfosystems-logo-szellőztető

Zehnder ComfoAir 550 hővisszanyerő szellőztető gép

Comfotube csövek, egyéb rendszerelemek

 

 

Kérjen árajánlatot szereléssel, beüzemeléssel! 

ajanlat-keres-kepSzellőztető rendszer esetén új építésnél alaprajz alapján is adunk árajánlatot. Meglévő épület esetén a csövek esztétikus vezetését kell átgondolni, ehhez a helyszíni felmérés feltétlen szükséges.

A géppel, rendszerelemekkel nem kereskedünk. Kizárólag teljes rendszereket kínálunk, tervezéssel, szereléssel, beüzemeléssel, rendszergaranciával.

 

 

 

 

 

 

 

Pár gyakori kérdés a szellőztető rendszerekről

A szellőző rendszer zaja

A zaj három forrásból származhat. Az egyik a ventilátorzaj, ez teljesen megszűntethető, ha zajcsillapítókat szerelünk a gép belépő és kilépő pontjaira. A másik zajforrás az áramló levegő zaja. Ez akkor lehetséges, ha a levegő sebessége magas.   A Zehnder rendszerénél ahol a légsebesség egészen alacsony, legfeljebb 3 m/s, a gyakorlatban kb. 2 m/s. Ezért nincs zaj, és nincs huzat érzet sem. A harmadik zajforrás az áthallás, azaz a légcsatornák által vezetett zaj. Ez akkor lehetséges, ha merev falú légcsatornákat használnak. Mi műanyag, zajcsillapított légcsatornákat használunk, ami ezt a kérdést teljesen megoldja: nincs áthallás!

Légcsatornák elhelyezése

Attól tart, hogy a légcsatornák látványa elcsúfítja a szobákat? Megnyugtatom, a légcsatornákat a falban, a födémben, de főleg a padlózatban vezetjük el. Semmit sem lehet látni, csak egy esztétikus befújórácsot a padlón, vagy elszívórácsot a falon.

Zehnder-Comfosystem-lapos-legcsatorna-01-szellőztetőA Zehnder Comfosystem lapos kivitelű műanyag légcsatornái belül teljesen sima felületűek. Ezzel a tulajdonságával egyedülálló. Ez a légcsatorna könnyedén tisztítható, és könnyen elhelyezhető.

 

Baktériumok és levegő tisztaság

A rosszul, vagy egyáltalán nem karbantartott klímáknál fordul elő büdösödés, esetleg egészségre ártalmas legionella baktériumok megtelepedése. Mitől alakulhat ez ki? Ehhez elsősorban víz, nedvesség szükséges. A klímáknál ez szükségszerű, hiszen a levegő páratartalma a hűtés miatt a klíma elpárologtató felületén kicsapódik, és cseppvíz formájában összegyűl.

A szellőztető rendszer esetén nincs ilyen hűtő felület, ezért kicsapódás és cseppvíz sincs. A talajban elhelyezett előmelegítő rendszer tökéletesen zárt, higénikus, az abban lecsapódó párát pedig ott helyben elvezetjük (az előmelegítő rendszer lejtéssel kerül kialakításra, hogy a kondenzvíz kifollyon).

A gépben igen komoly szűrő van elhelyezve, ami a legkisebb részecskéket (pollen) is megfogja, ezért a házban mindig tiszta, friss levegő van. Ön kinyithatja az ablakot, de miért is tenné? Nincs oka rá.

Az általunk javasolat Zehnder Comfosystem rendszer légcsatornája belül teljesen sima felületű, így egyszerűen tisztítható egy kefe és egy porszívó segítségével. Ezt a munkát az általunk telepített rendszereken kérésére el is végezzük.

Energia és hővisszanyerés

"Majd ablakot nyitunk" - szól a tipikus válasz arra a kérdésre, amely az építtető által megálmodott, 20 cm szigeteléssel, 0.7 u értékű ablakokkal ellátott épület szellőztetésének módját firtatja. 

El kell hogy mondjuk: nem fognak ablakot nyitni, a több tízmilliós épület belső légminősége csapnivaló lesz.

Miért nem? 

Megéri a hővisszanyerő szellőztetés?

Amikor mérlegeli a hővisszanyerő szellőztető rendszer árát, figyelembe kell vennie az alábbiakat is:

 • kisebb teljesítményű fűtési rendszert kell beépítenie, mert az épület teljes hőszükséglete a hővisszanyerés miatt kisebb
 • vásárolhat fix beépítésű ablakokat, ezek ára jelentősen kedvezőb mint a bukó-nyíló ablakok ára

Fentiek forintban kifejezhető tényezők. Vannak olyan tényezők is, amik forintban nem kifejezhetők:

 • egészségesebb lakás
 • mindig tiszta, friss levegő
 • kisebb teljesítményű fűtőkészülék, keveseb károsanyag kibocsájtás, környezetvédelem
 • nincs por a lakásban

A témáról részletesen itt olvashat: hővisszanyerő szellőzés gazdaságossága