en de
Regisztráció és belépés


Hőszivattyú, geotermikus, levegő, víz

GYFK: hőszivattyú

1. A levegő-víz hőszivattyúnak rossz a hatásfoka?

Mit nevezünk rossz hatásfoknak? A 2,5 COP rossz? És a 3,3 COP már jó? Hol húzódik a határ a "jó" és a "rossz" COP között? Egyáltalán alkalmas mérőszám a COP arra, hogy a hőszivattyúkat összehasonlítsuk? A kérdések szaporítása helyett inkább megpróbálok választ adni: a levegős hőszivattyú hatásfoka alacsony külső hőmérséklet esetén romlik. Vannak gépek amelyek jelentősen rosszabb COP értéket produkálnak nagy hidegben, és vannak olyan levegő - víz hőszivattyú gépek, amiknek a COP értéke kevésbe esik vissza (pl. Fujitsu Waterstage HP, Mitsubishi Zubadan). Ez gazdasági jellegű kérdés, erről egy teljes cikket olvashat itt: hőszivattyú gazdaságossága

Magyar éghajlati körülmények között a mérvadó COP érték +2 C°-nél vizsgálandó. Gyakran kérdezik tőlem, hogy a hőszivattyú COP értéke mekkora -20C° esetén. Amikor erre a kérdésre azt válaszolom, hogy a COP kb. 1,2 , akkor rávágják, hogy "akkor ez teljesen gazdaságtalan". Nem igaz. Figyelembe kell venni, hogy a magyar telek (fűtési időszakok) átlag középhőmérséklete 2 - 4C° körül mozog! Messzemenő következtetéseket levonni a hőszivattyú működési költségeiről a -20C° állapotot firtatva olyan, mintha az autószalonban azt kérdezném, hogy mennyit fogyaszt az autó amikor padlógázzal 170 km/h-val szembeszélben hajtok az autópályán. Lehetséges, de egyáltalán nem jellemző az autó (hőszivattyú) valós üzemi körülményeire.

2.  A legjobb COP értéke a víz-víz hőszivattyúnak van?

... ha a kútból magától feljön a víz. Ilyet még nem tapasztaltunk. A kútból búvárszivattyú pumpálja a vizet a hőszivattyúig. A búvárszivattyút elektromos áram hajtja. Ez a fogyasztás JELENTÕSEN, akár 1,2- 1,5 értékkel lerontja az egyébként tényleg kiváló 5,1- 5,3 COP értéket. A valós COP érték így 3,6 - 4 között várható.

3. A hőszivattyú megújuló energia?

Annyiban megújuló amilyen mértékben környezeti hőt használ, illetve amilyen mértékben a Magyarországon előállított elektromos áram megújuló forrású. Tehát ha a hőszivattyú SPF értéke 4, és a magyar villamos áram 10% része megújuló forrású, akkor a hőszivattyú 77,5%-ban megújuló. Sajnos ez utóbbitól még távol vagyunk, de majd pár év múlva...

Olvasson a témáról részletesen társlapunkon, a hoszivattyu-info.hu honlapon!

hoszivattyu-info-bann

4. A kondenzációs gázkazán hatásfoka 109% ?

Nem egészen hőszivattyú kérdés, de mivel a hőszivattyú alkalmazhatóságát igen sokszor a kondenzációs kazánnal vetik össze, megér pár gondolatot a téma.

Szóval a 107-109% akkor igaz, ha a távozó füstgáz hőmérséklete megegyezik az égéshez felhasznált levegő hőmérsékletével. Ilyen a gyakorlatban NINCS. Mindezek mellett a jobb kondenzációs kazánok hatásfoka lehet 100% körül, ha a vízhőmérséklet mindig 53C° alatt marad a füstgáz hőcserélő TELJES felületén (például 50C° előremenő, 40C° visszatérő hőmérséklet). A gyakorlatban ez alacsony hőmérsékletű fűtést feltételez, ellentétben a kazángyártók leegyszerűsítő marketingjével. Józanul megítélve a gyártóknak már rég át kellett volna térniük a felső fűtőérték szerinti hatásfok számításra.

5. Mennyibe kerül a H-tarifa (hőszivattyús tarifa)?

2010 júliusában ez 29,37 Ft.

6. Mit jelent a hőszivattyú COP értéke?

A COP érték egy arányszám. Megmutatja, hogy a felvett energiából (azaz az áramszolgáltatótól megvásárolt villamos energiából), hány egység hőenergiát állít elő a hőszivattyú. Minél magasabb ez a szám, annál jobb.

Ha a hőszivattyú COP értéke 3,7, akkor 1 kWh felvételével 3,7 kWh hőenergiát állít elő. Honnan van a maradék 2,7 kWh? Földből, vízből, levegőből... azaz a környezetből. Ingyenesen, megújuló módon.

A COP érték pillanatnyi érték, és folyamatosan változik. Olyan, mint az autó fogyasztása. Ha az autó emelkedőre ér, és visszakapcsolok, gázt adok, a fogyasztás megnő. Ha a hőszivattyú előremenő hőmérsékletét növelem (pl. mert melegvizet kell készítenem), akkor a COP érték romlik.

A COP értéket egy meghatározott üzemállapotra szokás érteni. Ez 35/30C° előremenő/ visszatérő fűtési hőmérsékletet jelent, és...

  • levegős hőszivattyú esetén +7C° külső hőmérsékletet
  • víz-víz hőszivattyú esetén +10C° vízhőmérsékletet
  • geotermikus hőszivattyú esetén 0C° szondahőmérsékletet jelent.

Nem szabad beugrani a nagyon magas COP értékeknek, ugyanis

  • a levegős hőszivattyú COP értékét +2C° külső hőmérsékletnél érdemes vizsgálni (hiszen ez az átlag magyar tél átlaghőmérséklete, illetve városias környezetben még magasabb).
  • a víz-víz hőszivattyú 5 feletti COP értéke szintén ámítás (lásd a 2. kérdést)
  • a geotermikus valós lehet, ha a szondahossz elegendő

7. Mit jelent a hőszivattyú SPF értéke?

A hőszivattyúnak önmagában nincs SPF értéke, pontosabban a gyártó nem tud ilyet megadni, mert ez használat és rendszerfüggő. SPF értéke a fűtési rendszerbe épített működő hőszivattyúnak lesz. Az SPF érték figyelembe veszi a hőszivattyú állandóan változó üzemi körülményeit, ezért sokkal jobb mutatószám mint a COP érték.

Az SPF szintén arányszám, de nem pillanatnyi, hanem a teljes fűtési szezonra vonatkoztatott felvett és leadott energia hányadosát értjük alatta.

Példa:

Két szomszéd, két ugyanolyan házba vásárol egy-egy megegyező típusú levegős hőszivattyút, aminek névleges COP értéke 4,3. Mindkét szomszéd ugyanannyit fűt, de egyikük családja öt tagú, a másik családban csak hárman vannak. Az öt tagú család több melegvizet fogyaszt. Egy év eltelte után megvizsgálják, hogy melyik hőszivattyú SPF értéke nagyobb. Az öt tagú család gépe jelentősen kisebb SPF értéket fog mutatni.