en de
Regisztráció és belépés


Szellőztető rendszer gyfk

GYFK: Szellőztető rendszer

1. Mi az az entalpiás hőcserélő?

Alapismeret: a levegő teljes hőenergiája két fajta energiatartalomból áll az érezhető hőből (ez mérhető hőmérővel), és a rejtett hőből (ez egy fizikai fogalom, nem mérhető de fizikai jellemzőkből számítható).

A hőcserélőket két osztályba soroljuk:


1. Rekuperatív hőcserélők (rekuperátorok)

Ezek a gépek a két légáram hőjét cserélik ki, a folyamat a hőcserélő falának hővezetésével valósul meg, a két anyag nem keveredik egymással. Az ilyen gépek nem képesek a házból elszívott meleg párás levegőnek a rejtett hőjének a visszanyerésére, ez a hő részben kondenzálódik a hőcserélőn, részben kidobásra kerül. Kialakításukban ezek a gépek lemezes hőcserélős gépek.

2. Regeneratív hőcserélők

Ezek a gépek alkalmasak a rejtett hő visszanyerésére is, ezért hatásfokuk jelentősen meghaladja a rekuperatív hőcserélők hatásokát. Kialakításukban legtöbbször forgódobos  kialakításúak. Lényeges tulajdonsága ezeknek a gépeknek, hogy a hideg téli időszakban a lakás levegőjét nem szárítják ki, mint az egyszerű hőcserélős rekuperatív gépek.

Entalpia hőcserélő

Az entalpia hőcserélő energetikailag regeneratív hőcserélő, azaz a rejtett hő visszanyerésére is alkalmas. Fizikai kialakításában lemezes hőcserélő (tehát nem forgódobos!), ami azonban egy speciális anyagból készült. Ez az anyag képes a pára részecskék átengedésére, így azok a hőcserélő falának egyik oldalán elpárolognak másik oldalán kondenzálódnak, így valósul meg a rejtett hőtartalom visszanyerése. Hatásfokban, komfortban jelentős előre lépés az elmúlt években megszokott hagyományos aluminium, vagy műanyag hőcserélős megoldásokhoz képest. A hideg téli időszakban (ilyenkor a külső levegő páratartalma alacsony) a folyamatos szellőztetés kiszárítja a levegőt, az arra érzékeny személyeknél szemszárazság, kaparó torok és egyéb zavaró tünetek léphetnek fel. Az entalpia hőcserélővel szerelt gépek esetén nincs ilyen jelenség.

2. Szükséges a külső levegő előmelegítése?

Szükséges, ugyanis a fagypont alatti beszívott levegő a szellőztető gép hőcserélőjének elfagyását okozhatja. Előmelegítés hiányában a ComfoAir gépek csökkentik a beszívott levegő mennyiségét, nagyon alacsony külső hőmérséklet esetén pedig megállnak. Ezért javasoljuk a fagymentesítő fűtésről való gondoskodást, aminek három módszere van.

  • előmelegítés villamos fűtéssel
  • előmelegítés a  földbe elhelyezett légcsatornával
  • előmelegítés "geotermikus" csövekkel

Fenti módszerekről élénk vita dúl az épületgépész szakmán belül is, elsősorban ezek gazdaságossági kérdéseiről. Az utóbbi két módszer energetikailag ugyan hatékony, de bekerülési költségük magas, egyes vélemények szerint olyannyira, hogy energetikai előnyükből származó megtakarítás sosem éri el beruházási költségeit. Amíg csupán a fagymentesítésről beszélünk, ez valószínűleg így is van. Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni egy járulékos lehetőségről ez pedig a nyári előhűtés lehetősége.

3. Mi az a bypass ág?

Magyarul elkerülő ág. A legtöbb gép lehetőséget biztosít arra, hogy nyáron a friss esti-éjszakai hűvös levegő ne haladjon át a hőcserélőn, hanem azt megkerülve, közvetlenül a helyiségekbe jusson. Ha ez nem így lenne, az épület nyári meleg levegője a hűvös esti levegőt felmelegítené ahogy azok a hőcserélőben egymás mellett elhaladnak. Ez a funkció a ComfoAir gépekben automatikus. Amennyiben nyáron a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb mint a belső hőmérséklet, a bypass ág kinyit. Ha a gép előtt nincs előhűtő hőcserélő (előző pont), akkor ez jellemzően az esti-éjszakai órákban fog ez megtörténni. Ha a gép előtt hőcserélő van, akkor annak teljesítményétől függően ez napközben is megtörténhet.

4. Milyen zaja van egy ilyen szellőztető gépnek?

A gép két ventillátort tartalmaz, amik nagyon csendesek és kis fogyasztásúak, különösen az EC motorral hajtott típusok (ComfoAir). Egy helyesen tervezett- kialakított, jó minőségű anyagokból készülő rendszer zajtalan. A légcsatornákat csillagpontosan alakítjuk ki, hogy a helyiségek közötti áthallás kizárható legyen. A légcsatornák műanyag csőből készülnek, ami szintén komoly hangcsillapító hatású.

A végpontokon kilépő légsebességet 3 m/s alatt tarjuk (ez csőtípustól függően 30-45 m3/h légmennyiséget jelent), így az áramlási zaj kizárt.

5. Nincs huzat? 

A válasz megintcsak úgy kezdődik: "Egy helyesen tervezett- kialakított, jó minőségű anyagokból készülő..." Ilyen esetben a huzat  kizárt, ugyanis igen kis légsebességeket tervezünk,ez nem haladhatja meg a 3 m/s sebességet. Preferáljuk az alsó befújást és a felső elszívást, így az épület hatékonyan átöblíthető.

6. Passzívház minősítés

A hővisszanyerő szellőztető gép a passzívház kötelező eleme. Viszont nem csak passzívházba szükséges ezeket beépíteni, hanem minden olyan épületbe, ami légtömör. Többé-kevésbe ma már minden új ház ilyen!

Passzívház minősítéssel több gyártó rendelkezik, íme a minősített gépek listája (2011 január):

Passivhaus Inst minositett gepek

Zehnder Comfoair: 49. sor